×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Torsdag d. 14. november 2019, Kl. 14:00 til kl. 16:00

Torsdag den 14. november kommer museumsleder Frank Allan Rasmussen med foredraget ”Arresø Kanal 300 år”. Der er ikke mange steder i Danmark, der kan bryste sig af at have en kanal, der er mere end 300 år gammel. Måske er Frederiksværk den eneste, der med rette kan. 

Det store ingeniørprojekt blev igangsat af Frederik 4. og gravet af udkommanderede danske soldater og svenske krigsfanger. Det hele foregik med ”hånd og magt”, trillebøre, spader og skovle. Det tog tre år før kanalen kunne åbnes og der blev flyttet tusindvis af tons jord og sten. Kanalen skulle først og fremmest løse problemet med, at Arresøs naturlige afløb var sandet til, men da vandet fossede ned gennem kanalen og ud i Roskilde fjord opdagede man, at man havde skabt en gratis energikilde. 

Det blev starten på et industrielt eventyr uden sidestykke. Tysk agatsliberi, fransk kanonsmed, Classens store kanonstøberi, svenske mestre, schweizisk boremester, skotsk smed, engelske kobbervalsere og en lang række andre udenlandske eksperter levede og arbejdede på Frederiks Wærk. 

Det er en spændende historie. En smeltedigel af dansk og udenlandsk initiativ fyldt med overraskende begivenheder. Frank Allan Rasmussen fortæller og viser kort, tegninger og billeder fra en svunden storhedstid. Det er en fremragende og medlevende fortæller, der besøger os.

Det er kl. 14.00 – 16.00. Deltagelse koster kr. 25.00 inkl. kaffe og kage, og Kirkebilen kan benyttes. Vi glæder os til at se dig og dine venner.


Medvirkende
Frank Allan Rasmussen
Sted Rytterskolen
Pris
25 kr